lauantai 23. huhtikuuta 2011

Männä päivistä

Tässä päivänä muutamana tajusin, että mämmi jää tänä vuonna auttamattomasti väliin, samoin siman siemailu. Ensimmäistä voin syödä pakkasesta vielä elokuussakin, mutta itse tehty sima jäännee ensi vuoteen. Kaikkea ei voi saada.. Pääsiäisestä puheenollen kävimme pitkänä perjantaina jakamassa Arisen porukalla useamman tuhatta cross-buns-pääsiäisleivonnaista kaupungin vuokra-asuntoihin. Vastaanotto oli todella lämmintä..joillekin pullat tulivat jopa ilmeiseen nälkään. Upea päivä, jonka kruunasi pienellä kaveriporukalla tehty vaellus Mt Victorialle siinä yhdeksän aikaan illalla. Taskulamput antoivat valoa kiivetessämme pimeitä polkuja ylös ja näköala öisen Wellingtonin yli oli erittäin sykähdyttävä.
Wellingtonin valomeri pitkän perjantain iltana.
Menneestä viikosta muita kohokohtia: torstaina tuli koettua paikallinen Finnish Sauna. Bongasin kyseisen paikan jo helmikuussa ja nyt, varsin voimakkaan saunakaipuun iskettyä, päätin käydä toteamassa, minkälainen on seelannin poikien käsitys suomalaisen kulttuurin ja elämäntavan kulmakivestä.

Viihtyisät tilat ja virvoittava uima-allas.
Marssin paikalle siis torstai-iltana, varmistettuani ensin, että torstai on todellakin pyhitetty vain miehille. Paikka oli kaksikerroksisen vanhahkon kivitalon yläkerrassa, muutaman korttelin päässä keskustan isoimmista ostoskaduista. Hintoja ei netissä kerrottu, joten varasin mukaan tukun tuohta (Visa Electroniani ei ihan joka paikassa hyväksytä maksuvälineeksi). "Terve, olen Suomesta ja tulin testaamaan suomalaisen saunanne." Tästäkös vastaava työntekijä ilahtui. Palvelu oli ystävällistä ja rouva kyseli, kuinka pitkään olin ollut Wellingtonissa ja olinko opiskelija. Opiskelijan statuksella saunavuoro maksoi 10 dollaria, reilun viisi euroa siis. Ihan sopiva hinta, jos ei joka viikko käy kylpemässä. Oma pyyhe säästi minulle muutaman dollarin.

Ja sitten lyhyt tilojen esittely: pukuhuoneet, lounge (todella mukavat sohvat ja päivän lehdet), pesutilat, pieni uima-allas ja sauna. Ja ihan oikea sauna! Lauteita oli pitkulaisen huoneen molemmilla puolilla neljänteen kerrokseen asti. Ja veden heitto kiukaalle sallittu! Saunan sisustus oli tummennettua puuta savusaunamaiseen tyyliin. Todella viihtyisä, ei liian valoisa tai moderni. Ja lämpötila lähempänä 80-astetta. Tiesin heti palaavani tänne uudestaan.

Saunojia oli minun lisäkseni kerrallaan noin neljä tai viisi vanhempaa miestä, jotka maata pötköttivät lauteilla ja vilvoittelutilassa kymmeniä minuutteja sanomatta sanaakaan. Jotenkin tuntui tutulta se hiljaisuus, mutta nämä asiakkaat varmasti arvostivat hiljaisuutta, kun olivat tästä huvista maksaneetkin. Löylynheittokulttuuria ei oikein harrastettu. Itse kävin lisäämässä vettä kiukaalle, kun tuntui lämpö loppuvan muutamaan otteeseen. Asiakkaita kehotettiin verhoutumaan pyyhkeeseen "muiden käyttäjien mukavuudeksi" - tämän lisäksi huvituin muutamista saunomista koskevista turvallisuusohjeista. Yhtä kaikki, kävin useita kertoja löylyn lämmössä ja altaassa ja nautin joka hetkestä. Todella rentouttava kokemus. Ensi kerralla täytyy ottaa joku kaveri mukaan. Lähtiessäni kehuin vielä henkilökunnalle, että teillä todella on oikea suomalainen sauna. Kehut kelpasivat ja rouva kertoi Wellingtonin suomalaisten käyvän heillä silloin tällöin isommalla porukalla ystävineen. Vuokraavat kuulemma saunan omaan käyttöönsä. Mihinkäs sitä suomalainen saunan kaipuusta pääsee.
Mainos piti kutinsa - suomalainen sauna todellakin.
Pääsiäisen jälkeinen ohjelma on vielä auki. Maanantaina vietetään Anzac-päivää Uuden-Seelannin ja Australian ensimmäiseen maailmansotaan osallistumisen muistoksi. Se täytynee kokea tässä Wellingtonissa. Lisäksi illalla on luvassa tärkeä futismatsi. Loppuviikon osalta mahdollisuuksia on niin lukuisia, että vähän hirvittää - autoa en ainakaan uskalla vuokrata yhdeksi viikoksi. Mukava olisi ainakin ensin totutella tähän väärään ajotapaan. Ehkäpä hyppään Interislander-lautalle ja suuntaan Eteläsaarelle viikoksi tai sitten otan pohjoiseen suuntaavan junan. Ken tietää.. Pidän itsestäni ääntä tuonnempana.

Äärimmäisen hyvää pääsiäisen aikaa - olette mielessäni, ystävät ja kylänmiehet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti